HIJAUKAN RUMAH ANDA

HIJAUKAN RUMAH ANDA DENGAN GAHARU, IA AMAT MUDAH... HANYA JARAK ANTARA POKOK GAHARU 3 KAKI, TARGET 10 POKOK/RUMAH. OLEH YANG DEMIKIAN KAMI MEMBEKALKAN MINIMUM 10 POKOK GAHARU(RM10/POKOK-TERUS TANAM), KOS HANTAR FREE KE SELURUH SARAWAK.

INOKULAN 4 MOON BOOSTER - RM450/LITER

Dapatkan Inokulan SGB untuk pokok gaharu,TERBUKTI menghasilkan teras gaharu. minimum order rm310/liter, penghantaran free/percuma ke seluruh malaysia

Terbukti menghasilkan teras dalam masa tempoh 4 bulan.

hanya pembeli yang sah melalui IGS sahaja akan di bimbing mengenai teknik inokulasi dan dalam tempoh inokulasi telah dilakukan selagi tidak di campur dengan inokulan dari pihak lain.




BIJI GAHARU UNTUK DIJUAL

MUSIM BIJI GAHARU SUDAH TAMAT,, TUAN PUAN BOLEH CALL ATAU SMS 0138494242 MR ADI UNTUK BELI BIJI GAHARU. BIJI GAHARU SUBINTEGRA / CRASSNA / MALACANSIS 1kg = RM900 = lebih kurang 4000 biji 1/2kg= RM500 minimum booking : 1/2kg = RM450

mr adi
0138494242

DI JANGKA ADA JUN 2016














Thursday

Home » , , , , , , , , » AKTIVITI GAHARU SARAWAK

AKTIVITI GAHARU SARAWAK

KHIDMAT SUNTIKAN POKOK GAHARU
Kami menyediakan khidmat suntikan pokok gaharu untuk kawasan Sibu, Mukah /Daro, Bintulu, Miri, Marudi, Brunei, Limbang dan Lawas, sesiapa yang berminat boleh hubungi saya mr. adi 0138494242


 KES 1

Sedih dan kesian pada seorang pakcik tu(dari kawasan miri, sarawak), sebab beliau nak jual gaharu.....bila time nak beli gaharu tu,,.....gred gaharu yang terhasil adalah gred F.  Buyer nak beli gred Super, A , B dan C sahaja.
perjumpaan dengan pakcik dari miri....kami tengah tengok kualiti gaharu



Begini ceritanya, pakcik tu call saya nak jual gaharu / resin gaharu....ok la....dah buat temujanji dan jumpa sekejap....selepas jumpa pakcik tu membawa sampel gaharu....bila di hidu tiada wangi....tapi bila dibakar ada wangi.....tapi warnanya tak lah macam gred D sekalipun......untuk tidak menghampakan pakcik tu...saya pun buat temujanji keesokan harinya untuk melihat kayu gaharu yang telah ditebang.......bila geng geng buyer melihat gaharu tu....dan test gred...nampak nya agak kecewa jugak......sebab pokok gaharu yang ditebang tu belum matang....dan tengah menghasilkan resin gaharu......kalau lah pokok tu disuntik dengan inokulan insyallah.......ada juga hasil nya....setidak tidaknya ada dapat jugak gred yang diperlukan.......dah lah diameter pokok gaharu dalam 2 pemeluk.  takda rezeki nampaknya........

 gaharu yang disimpan dalam kotak... Gred ini ialah Gred F

gaharu dibakar dan menghasilkan wangian.....perrhhhh...lembut dan segar....ini jenis malaccensis.....dari bau dah tahu ia memang malaccensis..

mungkin ada hikmahnya...........

sabor ajeleeee pakcik oiiiiiiiiiii


KES 2
rupa macam gaharu........tapi bila dibakar tidak menghasilkan wangian gaharu....ya...itulah hakikatnya apabila saya menguji satu sampel gaharu seperti yang dimaklumkan oleh penjual gaharu dari kuching....keadaan sampel tersebut padat, corak urat kayu pun berlainan dengan kayu gaharu, ia berat dan warna. bila sekilas pandang rupa memang 80% seperti gaharu.....tapi sebenarnya tidak.....ia adalah sejenis kayu entulang......

sabarlah abang dari kuching....mungkin belum rezeki......teruskan usaha mencari gaharu...kalau jumpa gaharu yang betul.....carilah saya ye.......walaubagaimanapun terima kasih kerana sudi menghubungi dan berurusan dengan saya.......inilah pengalaman yang amant bernilai......sebab kita belajar dari pengalaman.....pengalaman adalah landasan untuk menuju kejayaa.....Amin.....


inokulasi pokok gaharu









No comments:

Post a Comment